De Hoeve van Deuren, het grote sociale project van deze legislatuur

De meeste mensen weten niet wat of waar de Hoeve van Deuren is. Het is een onopvallende gevel aan de Dezangrélaan, op een steenworp van de Sint-Pancratius-kerk. Achter die gevel ligt een bouwval die gesloopt moet worden, maar met een aanzienlijk terrein erachter. En daar gaat het om. Het werd in 2003 aangekocht door de gemeente Kraainem om er een sociaal project neer te zetten. Dat dat project maar niet van de grond kwam had vooral politieke redenen. Binnen de toenmalige meerderheid (‘Union des Francophones’ met o.a. DéFi, MR, CdH) zowel in de gemeenteraad als in het OCMW kon men het maar niet eens worden over hoe de zaak aangepakt moest worden en of het OCMW de leiding kreeg ofwel de gemeente. Ondanks het doorzettingsvermogen van Chantal Ochelen (CdH) – voorzitster van de OCMW-Raad in de vorige legislatuur – bleef een beslissing uit.

Bepaalde leden van de toenmalige meerderheid hebben in 2017 zelfs overwogen om de Hoeve alsnog te verkopen aan een bouwpromotor, en dit zonder sociale doeleinden, wat juridisch niet mogelijk was. Het bedrag dat men hiermee probeerde te verdienen was zelfs al in het ontwerp-budget voor 2017 en 2018 voor 750.000 EUR opgenomen. Bij stemming op de gemeenteraad van 26 september 2017 om het sociale doel van het project te behouden hebben de DéFi-leden zich toen onthouden (!), de andere fracties incl. Kraainem-Unie hebben vóór gestemd.

NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD van 26/09/2017

20. HOEVE VAN DEUREN

Feiten en context

  • De Hoeve Van Deuren werd in 2003 gekocht door de gemeente die haar recht van voorkoop heeft gebruikt om het een sociale bestemming te geven. Het OCMW wilde er sociale woningen in vestigen alsmede een polyvalente zaal voor haar verschillende activiteiten. De verkoop van dit gebouw (voor 750.000 EUR) staat nu echter in het budget voor 2017. Sociaal?
  • Voorstel De sociale bestemming van het gebouw behouden (hetgeen trouwens de voorwaarde was om het voorkooprecht te kunnen uitoefenen) en elk immobiliën project op deze locatie verwerpen.

Interventie(s)

1) Schepen A. d’Oreye stelt dat dit dossier eerst besproken moet worden in het college, met de voorzitter van het OCMW. Dat dit zal gebeuren op 09/10.

2) Gemeenteraadslid L. Timmermans vraagt waarom in het budget te lezen is dat men de hoeve wilt verkopen terwijl het toch voor sociale doeleinden zou dienen.

3) Gemeenteraadslid C. Edwards wilt weten of er onderhandelingen bezig zijn met immobiliën.

4) Gemeenteraadslid B. Waucquez wenst duidelijkheid te krijgen over de bestemming van de Hoeve van Deuren aangezien dit punt niet behandeld werd tijdens de gemeenteraad van juni.

5) Schepen A. d’Oreye herhaalt dat er gesprekken zijn binnen het college en met de voorzitter van het OCMW. Op de vraag van gemeenteraadslid C. Edwards antwoordt hij dat het college een suggestie gekregen heeft, meer niet.

Besluit met 13 ja-stemmen (Dorothée Cardon de Lichtbuer, Thierry Van De Plas, Guillaume von Wintersdorff, Jozef Van Eeckhoudt, Luc Timmermans, Bertrand Waucquez, Marie-France Constant, Carel Edwards, Isabel Rodriguez, Johan Forton, Joost Vanfleteren, Chantal Ochelen en Bernadette Glidden), 1 nee-stem (Arnold d’Oreye de Lantremange), 7 onthoudingen (Véronique Caprasse, Olivier Joris, Elisabeth de Foestraets-d’Ursel, Dominique Houtart, Bruno Vandersteen, Françoise Devleeschouwer en Alain Van Herck)

Artikel 1: De gemeenteraad beslist om de sociale bestemming van het gebouw te behouden en elk immobiliën project op deze locatie verwerpen.

Inmiddels voelde men in Kraainem steeds meer de nood aan een effectieve uitvalsbasis voor allerlei sociale dienstverlening.

Sinds 2019 is er een nieuwe meerderheid in de gemeenteraad (Kraainem-Unie en Pro Kraainem) en wordt het dossier eindelijk, na 16 jaar, concreet aangepakt. Het budget is iets meer dan 4 miljoen EUR. De werken beginnen nog dit jaar, en als alles goed gaat is de oplevering voorzien eind 2024. De gemeente is eigenaar en financiert het grootste deel – de gemeenteraad heeft beslissingsbevoegdheid over dit project, en bespreekt de invulling ervan met het OCMW – en zal het gebouw, na oplevering, ter beschikking stellen van het OCMW, die voor het dagelijkse beheer zal zorgen.

Hoe DéFi zichzelf alle verdiensten toeëigent in het sociaal project ondanks de feiten en de stemming van 2017: nee-stem van Arnold d’Oreye en onthoudingen van Véronique Caprasse, Françoise De Vleeschouwer en Alain Van Herck (DéFi)… Bericht gepubliceerd op de website van DéFi op 30 augustus 2022 (enkel in het Frans uiteraard):

“La Ferme Van Deuren située avenue Dezangré, quasi en face du CPAS, est une ancienne ferme abandonnée et rachetée depuis un long moment par la commune. Le groupe DéFI-MR-Ind, majoritaire au CPAS, a eu l’idée de réaffecter la Hoeve pour en faire un bâtiment consacré aux activités sociales au sein la commune. Cela fait plusieurs mois que le groupe DéFI-MR-Ind au CPAS, dont la Présidente et son équipe portent ce projet ambitieux en collaboration avec la commune.”

(https://deficrainhem.eu/la-hoeve-ferme-van-deuren)

Het gaat om een modern gebouw, voorzien van warmtepompen, zonnepanelen, enz. Op het gelijkvloers komt een ontmoetingscentrum voor het OCMW, met ruimten met verstelbare wanden voor uiteenlopende activiteiten: maaltijden (Resto & Co, Lunch & Co…), opleidingen, computer-corner voor het publiek, een verzorgingslokaal, keuken, bar, kantoorruimte, enz.
Op de eerste en tweede verdieping zijn er 8 appartementen voorzien: 4 grote en 4 kleinere. Zij zijn in de eerste plaats bedoeld als noodwoningen en voor vluchtelingen (een wettelijke plicht voor gemeenten).

Aspect vóór de uitvoering van het project

Nieuw project